U Rovinju održano 7. izdanje projekta Youth Movement Power/Snaga djece u pokretu

Rovinj, 14. rujna 2020. – Prošlog su tjedna na više nogometnih i rukometnih terena u Rovinju  održani sportski susreti „Croatia Trophy 2020“ i „Special Power League” -sastavnice krovnog projekta Youth Movement Power/Snaga djece u pokretu. YMP je najveći i najznačajniji projekt te vrste na ovim prostorima, a Croatia Trophy njegova temeljna sastavnica dok je Special Power League jedinstvena liga za djecu s teškoćama u razvoju. U specifičnom pandemijskom vremenu, susreti su se u nešto manjem opsegu u odnosu na prethodne edicije održali poštujući preporuke nadležne epidemiološke službe te svih nadležnih institucija.

Utemeljitelj projekta Akademija zdravog življenja iz Pule te tvrtka ATI, kao tehnički organizator, ove su godine projekt prilagodili pandemijskoj situaciji te ponajprije pazili na zdravlje sudionika. 

Uspješno je završen i stručni seminar na temu Društvena i sportska integracija djece s teškoćama u razvoju s aktualnim temama; “Iskustva sportskih organizacija iz regije u radu i funkcioniranju s osobama s invaliditetom tijekom trajanja pandemije COVID-19”  (predavači Aleksandar Kovačević i dr.sc. Bojana Miličević, klub futsala „Mungosi“ Beograd), “Implementacija i provedba on-line sportskih aktivnosti i treninga za djecu s teškoćama u razvoju” (Silvija Kovač, udruga „Veliko srce“, Koprivnica) te “Individualni edukacijski program za osobe sa teškoćama u razvoju” (Predrag Marinković i Dario Jagić, Udruga Akademija zdravog življenja). Ujedno je predstavljen i EU projekt Team UP! u sklopu kojeg je prezentiran spomenuti program.

Uoči početka ovogodišnjih sportskih susreta, organizirano je i zajedničko sportsko hodanje sudionika manifestacije. Od sportskog terena “Pod Lipom” do središta Rovinja, u sklopu projekta Croatia Like Walk, hodalo je stotinjak mladih, okupljenih u desetak ekipa. U ime Hrvatskog olimpijskog odbora, nazočnima se prije “kretanja u akciju” obratio mr. sc. Siniša Krajač, pomoćnik tajnika za programe lokalnog športa HOO, u ime grada domaćina zamjenik gradonačelnika Grada Rovinja Kristijan Damijanić te predsjednik Rukometnog kluba Rovinj Alen Jašarević. Tom je prigodom gospodin Krajač istaknuo važnost promocije sporta hodanja u duhu olimpizma kao i značaj promocije zdravstvenog i kulturnog turizma u lokalnim zajednicama.

Za kraj susreta na sportskim terenima su zajednički nastupili ekipe Special Power League  i mlađe generacije RK Rovinj čime je inkluzivnost projekta podignuta na višu razinu.

Pod pokroviteljstvom Hrvatskog olimpijskog odbora, kontinuitet i uspješno odvijanje ovog društveno odgovornog projekta pomogli su Zaklada Mateo Kovačić, Američko veleposlanstvo, Bauerfeind, Končar, A1 Hrvatska, Zagrebačka banka, Auto Benussi, European Handball Federation, Grad Rovinj i tvrtka Maistra. 

en_USEnglish