Dinamo domaćin prvog turnira za djecu s teškoćama u razvoju

GNK Dinamo imao je čast biti domaćin prvog nogometnog turnira za djecu s poteškoćama u razvoju, održanog na stadionu Maksimir u utorak, 13. studenog.

Projekt Hrvatske nogometne lige za djecu s poteškoćama u razvoju pokrenula je udruga Akademija zdravog življenja, a uz hrvatskog prvaka uključili su se Hrvatski nogometni savez, Zaklada Mateo Kovačić, SILab udruga za djecu s teškoćama u razvoju i Hrvatski paraolimpijski odbor, centri za odgoj i obrazovanje iz Hrvatske, kao i četiri hrvatska nogometna kluba NK Osijek, NK Istra 1961, NK Slaven Belupo i HNK Rijeka.

Sudionici prvog turnira na Maksimiru bile su momčadi Dinamo, Koprivnica, Istra 1961, Osijek i gosti iz Bosne i Hercegovine – škola fudbala Respekt. Momčadi su predstavljala djeca i starije osobe s poteškoćama u razvoju, a u ekipi Dinama imali smo 15 igrača, starosti od 5 do 18 godina. Utakmice razigravanja i za plasman u trajanju 2×10 minuta odigrane su na terenu s umjetnom travom, a osim natjecateljskog duha sve su momčadi pomagale jedne drugima i pokazale izniman fair play. Tome je svakako pridonijelo i odlično suđenje, a suci Toni Dadić i Bruno Bošnjak imali su također samo riječi hvale za cijelo događanje. Svi su sudionici na kraju turnira na svečanoj dodjeli dobili zlatne medalje za uspomenu na prvi turnir.

Nagrade su predali u ime organizatora Akademije zdravog življenja tajnik Dario Jagić i regionalni koordinator Ivan Dragić, u ime Hrvatskog nogometnog saveza Antonio Grahovac, u ime SILab centra Ivan Horvat te u ime GNK Dinamo Iva Cigrovskij.


FORMAT LIGE

Što se tiče formata lige, kroz nogometne i sportske treninge za djecu s teškoćama u razvoju svaki klub sudionik stvara svoju momčad. Tijekom sezone bit će organizirana četiri velika turnira, a nakon prvog uspješno odrađenog izdanja u Zagrebu, slijede turniri u Osijeku, Rijeci i Puli. Turnir nije kompetitivnog karaktera, već ima svrhu upoznavanja, bavljenja sportom i druženja.

CILJ: INTEGRACIJA DJECE S TEŠKOĆAMA U RAZVOJU

Djeca s poteškoćama u razvoju nemaju adekvatne mogućnosti bavljenja sportom pa je glavni cilj motiviranje djece s teškoćama u razvoju da se kroz sportske aktivnosti aktivno integriraju u društvo.

Na treninzima i turnirima djeca u sklopu ovog projekta mogu uživati u nogometu i međusobnom druženju, a mnogi su sada po prvi put imali priliku sudjelovati na treninzima pod vodstvom trenera i stručnih fizioterapeuta. Turnir je prošao u ugodnoj, zabavnoj, sportskoj atmosferi, a sudionici su stvorili brojna nova prijateljstva, što je zapravo i jedan od ciljeva projekta.

Igrači iz ekipe naziva ”Dinamo Power Team” u proteklih su mjesec dana uz trenere iz Dinamove nogometne škole odradili nekoliko treninga, a prvi turnir u Zagrebu okupio je preko 80 djece iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

– Jako sam sretan što sam ovdje. Oduvijek sam htio nositi dres Dinama i zaigrati za Dinamo, to mi je bio san. Nisam mislio prije ovog turnira da je ovo moguće. Mislim da će naša ekipa biti još bolja kako će se treninzi nastaviti. Imam dobre suigrače, upoznao sam puno novih prijatelja i svi se dobro slažemo. Mislim da bismo za koju godinu mogli biti spremni za Ligu prvaka – rekao nam je simpatični kapetan momčadi Dinamo Power Team 10-godišnji dječak Petar.

– Što više turnira, to bolje za djecu. Čekaju nas turniri u Osijeku, Puli i Rijeci. Svakako više šanse za djecu s teškoćama u razvoju da uživaju, zabave se i da se bave sportom. Ponosni smo na projekt i zahvaljujemo svim sudionicima, partnerima i Dinamu kao domaćinu prvog turnira – Dario Jagić, tajnik Akademije zdravog življenja.

– Kad ih vidite na terenu koliko pomažu jedni drugima, a u isto vrijeme igraju jedni protiv drugih – to je nešto neprocjenjivo. U ime svih trenera iz Dinamove nogometne škole uključenih u projekt, u treninge i ovaj turnir, mogu reći da nas je ovo iskustvo oplemenilo i sretni smo što imamo priliku sudjelovati – Marko Cindrić, koordinator trenera Dinama u projektu.


POSJET ZOO-U

Nakon turnira i sportskog druženja, klub je u suradnji sa Zoološkim vrtom Grada Zagreba za svu djecu organizirao razgled ZOO-a i lavlje nastambe čiji je pokrovitelj Dinamo, a popodnevno je vrijeme bilo rezervirano za povratak na stadion i posjet nogometnoj reprezentaciji Hrvatske. Momčadi Special Power League projekta bili počasni gosti na treningu reprezentativaca uoči utakmice sa Španjolskom.

GNK Dinamo ovim putem zahvaljuje organizatoru Akademiji zdravog življenja na pozivu za sudjelovanje u projektu, svim momčadima sudionicima koji su bili naši gosti na Maksmiru, sucima i osobama uključenim u organizaciju turnira. Veselimo se nadolazećim treninzima i preostalim turnirima diljem Hrvatske.

 

BILTEN: http://www.koprivnica.net/images/stories/dokumenti/turnir-djelekovcan-bilten.pdf

en_USEnglish